Track & Trace mails hebben een open rate van 90 tot 100%. Helaas worden je klanten op dat moment naar een onpersoonlijke tracking pagina geleid van de vervoerder. Hierin verlies je de aandacht van je klant volledig.
In dit artikel leggen wij jou stap voor stap uit hoe je dit aanpast door middel van je eigen tracking pagina's en mails binnen SendCloud.

Stap 1. Track & Trace mails instellen

Bestaande gebruikers:
Om gebruik te kunnen maken van onze nieuwe Track & Trace mails moet je eenmalig switchen. Dit kun je doen door naar instellingen - track & trace  te gaan in je SendCloud account. Vervolgens klik je op "Klantcommunicatie". Bovenin zie je banner, door op gratis gratis upgraden te klikken krijg je direct toegang.

Nieuwe gebruikers:
Wij hebben standaard al een aantal Track & Trace mails voor je klaargezet. Deze kun je bekijken via instellingen - Track & Trace emails.

Stap 2. Wijzig het uiterlijk van je Track & Trace mails

Nu de Tracking mails en pagina's zijn ingeschakeld, is het mogelijk om de tracking pagina en de tracking berichten aan te passen. Om de berichten aan te passen klik je op " Track & Trace E-mails".

Wat kun je allemaal aanpassen?

Selecteer een merk
Heb je een merk toegevoegd met bijvoorbeeld jouw shop logo? Dan kun je deze hier selecteren om ervoor te zorgen dat alle berichten in jouw huisstijl verstuurd worden. Het is mogelijk om aanpassingen te doen per merk. Heb je dus meerdere shops aan een account gekoppeld? Dan kan dit per shop ingesteld worden.

Mocht je nog geen merk hebben geïnstalleerd dan raden we je aan dit eerst die doen via instellingen -> merken.

Antwoord e-mail
Hier kun je een e-mailadres selecteren waar je reacties vanuit jouw klant wilt ontvangen. Wanneer een klant reageert op een track en trace mail, komen deze op dit email-adres terecht.

BCC email

Wil je een kopie van de track en trace berichten ontvangen in je eigen mailbox?
Dat kan door hier een mailadres te selecteren.

Stap 3. Kies op welk moment je een Track & Trace mail uitstuurt

Je kunt ervoor kiezen om aan de hand van verschillende statussen, berichten richting je klanten te sturen. Je kunt per bericht aangeven of je deze wilt activeren of niet.

1. Gereed voor verzending:  Dit bericht wordt uitgestuurd wanneer het label is uitgeprint binnen het SendCloud panel.
  2. Onderweg:  Dit bericht wordt uitgestuurd wanneer het pakket de eerste fysieke scan ontvangt vanuit de vervoerder (meest gekozen optie).
  3. Klaar voor pick-up: Dit bericht wordt uitgestuurd wanneer het pakket klaar ligt voor afhaling bij het servicepunt.
  4.  Bezorgd: Dit bericht wordt uitgestuurd wanneer het pakket succesvol is afgeleverd.

Verstuur je veel pakketten naar het buitenland?

Het is namelijk ook mogelijk om landen toe te voegen en de berichten hiervoor aan te passen. Door op  "+ Add country" te klikken kun je uit de lijst landen toevoegen.
Wanneer je een land toevoegt zal de default taal Engels zijn.

Wij hebben standaard al track & trace mails beschikbaar gemaakt in het Engels, Nederlands, Duits & Frans.

Hoe kun je de opmaak van de berichten veranderen?

De tekst van de berichten kun je naar wens aanpassen. Door middel van tags in je bericht, is het mogelijk om automatisch de naam van je klant en het ordernummer in de berichten mee te sturen.
Met de "What you see is what you get"- editor is het mogelijk om de tekstopmaak te veranderen.

De volgende labels zijn beschikbaar voor in je Track & Trace e-mails:

{{tracktrace}}          Toont de gegenereerde track & trace link.
{{name}}                  Toont de naam van de ontvanger.
{{email}}                  Toont het emailadres van de ontvanger.
{{companyname}}  Toont je bedrijfsnaam.
{{ordernumber}}     Toont het ordernummer van het pakket.
{{carrier}}                Toont de naam van de vervoerder die bij de verzendmethode hoort.
{{parcelstatus}}      Toont de status van het pakket

Handig om te weten
Voordat je deze berichten daadwerkelijk verstuurd gaan worden richting je klanten is het altijd handig om de preview te bekijken. Ook kun je altijd terug naar de standaard instellingen gaan:

Powered by SendCloud
Let op! Dit kun je alleen uitzetten wanneer je gebruik maakt van SendCloud Plus. Heb je geen SendCloud plus? Dan zal deze tekst onderaan de tracking pagina zichtbaar zijn.

Stap 4. Stel Track & Trace berichten voor retourzendingen in (optioneel)

Deze berichten zullen enkel uitgestuurd worden wanneer je het retourportaal hebt ingesteld voor de retouren. Ook deze berichten kunnen met Notify gepersonaliseerd worden.

1. Label aangemaakt: Dit bericht wordt uitgestuurd wanneer het label is aangemaakt binnen het SendCloud panel.
  2. Ingeleverd bij Drop-Off: Dit bericht wordt uitgestuurd wanneer het pakket is ingeleverd bij het geselecteerde servicepunt.
  3. Return received: Dit bericht wordt uitgestuurd wanneer het pakket retour ontvangen is door jou als webshophouder.

Stel nu ook je eigen trackingpagina op om je klanten nog meer inzichten te geven.
Meer informatie over hoe je deze pagina op zet vind je hier.

Bij verdere vragen, neem gerust contact met ons op via het contactformulier binnen het SendCloud panel.