Retouren, helaas ontkom je er niet aan wanneer je een webshop begint. Een retourzending wordt vaak als tijdrovend en vervelend proces gezien. Maar wist je ook al dat je er zo je voordelen mee kunt doen? Met een goed doordracht retourbeleid kan je namelijk eenvoudig conversies en klanttevredenheid stimuleren.

Hoe pak je dit nu aan? En hoe kun je tijd & kosten besparen op je retouren? Ik vertel je er graag meer over.

Je laat kansen liggen, wanneer je jouw retourbeleid onderbelicht. Communiceer daarom duidelijk je retourbeleid in je webshop. Wanneer shoppers veel moeite moeten doen om een product te retourneren, dan kan dit een reden zijn om het product niet te kopen. We zijn namelijk van nature allemaal lui (ook al willen we dat zelf niet toegeven). Daarom kan het makkelijk maken van het retourneren van producten conversie verhogen. Van online shoppers wenst 47% een makkelijk te printen of kant-en-klaar retourlabel.

Hoe breng je dit nu in de praktijk? Via SendCloud kan je jouw eigen retourportaal opzetten waarmee retouren voor zowel jou als je klant kinderspel worden.

Retourzendingen verwerken via SendCloud

Met deze nieuwste optie binnen SendCloud hopen wij dat we jouw verzendproces nog makkelijker kunnen maken door middel van:

• Duidelijk overzicht: In het retouroverzicht zie je alle producten die terug zijn gestuurd. Je kunt zelfs eenvoudig de status van deze pakketten volgen. Zo weet je precies wanneer je retourzending aankomt.
  • Retourlabels eenvoudig printen: Je hoeft niet meer handmatig een retourlabel aan te maken en mee te sturen met het pakket. Bied meerwaarde voor je klanten, omdat zij automatisch retourlabels kunnen printen. Het enige dat je dus nog van je klant vraagt is het wegbrengen van het pakket naar de vervoerder.
  • Automatische track & trace: Zo breng je jouw klanten op de hoogte van het geretourneerde product. Dit geeft een vertrouwd gevoel. Daarnaast kun je hiermee het retourproces gemakkelijker afronden voor zowel jezelf als jouw klant.
  • Meer bestellingen: Communiceer de mogelijkheid van de retourzending duidelijk in je webshop. Dit kun je bijvoorbeeld doen, door deze in de footer te vermelden. Wanneer klanten van te voren weten hoe ze eventueel een retourzending kunnen doen, verlaagt dit de drempel om bij jouw webwinkel te kopen en niet bij de concurrent.

Zo stel je jouw persoonlijke retourportaal in

Stap 1

Ga in je SendCloud menu naar instellingen > retouren. Hier vind je gelijk al je instellingen voor je persoonlijke retourportaal.

• Bij 'domein' kun je de naam van je webwinkel invullen. Op basis hiervan maken wij een persoonlijke retourlink die je met je klanten kan delen wanneer ze een retour willen aanmelden.
  • Bij 'merk' selecteer je een van je merken. Het design van je portaal wordt gebaseerd op het merk dat je hebt geselecteerd.

Tip: voeg de retourlink toe op je site of verwerk deze in je laatste Track & Trace email.

Stap 2

Door op de blauwe balk te klikken bekijk je jouw portaal. Ben jij er klaar voor om je portaal in de stijl van jouw shop te maken?

Ga in je instellingen naar merken. Klik op het logo van je webshop of klik rechtsboven op merk toevoegen.

Stap 3

Aan de rechterkant zie je portaal ontwerp staan. Hier kan je een omslag foto toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld een (veelgebruikte) foto van je webshop toevoegen.

Ik heb mijn retourportaal ingesteld, maar hoe melden mijn klanten nu gemakkelijk hun order retour?