Wanneer een pakket buiten de maximale afmetingen/gewicht valt, is de kans op een toeslag groot. Toeslagen worden altijd achteraf door de vervoerder berekend. 

Als een pakket te groot of te zwaar is, kan deze niet meer automatisch via de band worden verwerkt. Hierdoor moet een medewerker de zending handmatig verwerken. 

Ook een onduidelijk label, het verkeerd verpakken van je zending of het selecteren van een verkeerde verzendmethode kan een reden zijn voor een toeslag.  

In dit artikel tref je een uitleg van de verschillende toeslagen die in rekening gebracht kunnen worden en hoe je deze kunt voorkomen. Het gaat om de volgende toeslagen:

 • Toeslag afgelegen gebied 
 • Overgrootte afmetingen en overgroot gewicht 
 • Verkeerde verzendmethode
 • Wegens aard van verpakking
 • Envelop/document
 • Nieuw label
 • Pakket retour afzender
 • Europallet omruilservice
 • Pallet buiten maximale afmetingen  

Toeslag afgelegen gebied 

DHL Parcel levert zendingen ook in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden binnen Europa (o.a. eilanden en skigebieden). De transittijd kan hierbij wat langer zijn. 

Wil je weten of de bestemming van je zending in een afgelegen gebied ligt? Bekijk dit via de online remote area tool of download deze pdf met de afgelegen gebieden. 

De toeslagen variëren op basis van het gebied waar naar toe gezonden moet worden. Dit wordt als volgt berekend: 

Internationale zendingen: 

 • € 0,45 EUR per KG, met een minimum van € 20,00 EUR per zending. 

Nationale zendingen: 

 • € 0,25 EUR per KG, met een minimum van € 10,00 EUR per zending.

Toeslag overgrootte afmetingen en overgroot gewicht €45

Deze toeslag ontvangen de pakketten tussen de 240 cm en 600 cm lang, met een maximale doorsnede van 30 cm en een maximaal gewicht van 50 kg.

Indien een pakket te zwaar/te groot is, kan deze niet meer automatisch over de band worden verwerkt. Hierdoor moet een medewerker de zending handmatig verwerken. 

Wanneer ontvang je deze toeslag?   

 • Pakketten zwaarder dan: 31,5 kg met een maximum van 50 kg
 • Pakket tussen 180x100x60cm (lxbxh) en 200x120x80cm (lxbxh)
 • Pakket tussen 180x100x50cm (lxbxh) en 240x100x200cm (lxbxh) 

Pakketten die zwaarder zijn dan 50 kg worden operationeel en administratief als pallet behandeld. Enkel binnen de Benelux geldt:  

 • Pakket tussen 240 cm en 600 cm lang, met een maximale doorsnee van 30cm en met een maximaal gewicht van 50kg. 

Een pakket groter dan de maximum specificaties wordt retour afzender gestuurd. De toeslag zal worden gefactureerd.  

Om deze toeslag te voorkomen is het advies om ruim binnen de maximale afmetingen en gewichten te blijven. Pakketten worden gemeten en gewogen door speciaal geijkte apparatuur. Er kunnen echter meetverschillen voorkomen. 

Voorbeeld:
Ik verstuur 2 identieke pakketten van 179,5x100x59cm. Achteraf ontvang ik een factuur met toeslag voor één van deze zendingen, hoe kan dit? Eén van de pakketten heeft schuin op de band gelegen, waardoor er een afwijking is in de metingen. 

Toeslag verkeerde verzendmethode €3,70

Deze toeslag krijg je wanneer je de verkeerde verzendmethode hebt gekozen, namelijk DHL Europlus in plaats van DHL ForYou. 

Het formaat is groter dan: 80x50x35cm of 150 L en/of zwaarder dan 20kg of het pakket is verstuurd richting een particulier adres met het zakelijke netwerk. 

Voorbeeld:  

Mijn pakket is groter dan 80x50x35 cm en moet naar een particulier adres. Als je deze verstuurd met DHLForYou, zul je hier een toeslag voor ontvangen. Het advies is om of de toeslag mee te rekenen in de verzendkosten of het pakket met een andere vervoerder te versturen. Kies niet voor het Europlus netwerk, want dit is niet geschikt voor particulieren/consumenten en ook hiervoor kan een toeslag voor worden berekend of zelfs retour afzender worden gestuurd.  

Toeslag wegens aard van verpakking €3,70

Deze toeslag heeft niet direct te maken met afmetingen of gewichten van een pakket.
Wanneer een pakket door aard, vorm of verpakking niet automatisch gesorteerd kan worden, zal deze toeslag in rekening worden gebracht door de vervoerder. 

Dit zijn de criteria voor handmatige verwerking: 

 • Pakket groter dan 120x60x50cm (lxbxh)
 • Pakket kleiner dan 15x11x3,5cm (lxbxh)
 • Aanduidingen op pakket zoals ‘Breekbaar’ of ‘Voorzichtig behandelen’
 • Adressering: adres en streepjescode niet op de grootste zijde (plaatsing label) 
 • Verpakking: hout en metaal, gesealde pakketten en folies (bv. noppenfolie), piepschuim of plastic zakken
 • Samenvoegen van losse dozen tot één collo. Indien 2 of meer colli samengevoegd zijn tot één collo met tape of een ander bindmateriaal
 • Inhoud is niet gefixeerd in de verpakking (schuift heen en weer)

Om deze toeslag te voorkomen is het raadzaam om goed op de verpakking te letten. Gebruik geen ronde kokers, voorkom vermeldingen op het pakket, plak het label op de langste zijde, tape pakketten niet aan elkaar en zorg voor voldoende opvulling, zodat de inhoud niet heen en weer schuift.

Toeslag envelop/document €3,70

Het is niet mogelijk om via het DHLForYou netwerk enveloppen of documenten te versturen. Deze kunnen namelijk niet over de band. Indien je deze verzendmethode gebruikt voor deze type zendingen, volgt een toeslag. De afmetingen die gelden:

 • Pakket kleiner dan 15x11x3,5cm (lxbxh)
 • Pakket lichter dan 0,5KG

Wanneer je briefpost via DHL wilt verzenden, kun je de verzendmethode DHLForYou Letterbox gebruiken. Als deze wilt inleveren bij een DHL servicepunt, gebruik je de verzendmethode DHLForYou Drop Off. 

Toeslag nieuw label  € 0,60 

Deze toeslag wordt in rekening gebracht wanneer er een omlabeling heeft plaatsgevonden. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld: 

 • Kras door de streepjescode / QR-Code  
 • Bobbel in de streepjescode / QR-Code  
 • Origineel label bevat fouten
 • Label niet op langste zijde bevestigd (pakket wordt van bovenaf gescand) 

Toeslag pakket retour afzender 

Wanneer een zending retour afzender gaat, komen de kosten voor rekening van de verzender. Deze kosten zullen enkel in rekening gebracht worden wanneer dit gaat om een weigering aan de deur, foutieve adresgegevens of wanneer een pakket niet afgehaald wordt bij het depot/servicepunt.  

Wanneer de zending zich bevindt in het particuliere netwerk van DHL (DHLForYou), dan is de berekening als volgt: 

Verzendtarief + € 1,25  

Wanneer je een zending naar een zakelijk adres met DHLForYou stuurt, zal deze retour gestuurd worden met Europlus. Dit brengt andere kosten met zich mee.
Voor een zending in het zakelijke netwerk (Europlus) is de berekening als volgt:

Verzendtarief + € 8,50 

Toeslag europallet omruilservice € 3,50 

Wanneer je goederen verstuurt op een europallet, dan ruilt DHL deze voor je om.
Deze standaard service is alleen beschikbaar binnen de Benelux. DHL verzorgt de saldoregistratie en zorgt dat je verzonden europallets binnen vier weken in goede staat retour krijgt. Voor deze service geldt een toeslag.  

Toeslag pallet buiten maximale afmetingen 

Deze toeslag geldt voor de palletzendingen wanneer het pallet buiten de maximale afmetingen valt of wanneer er goederen buiten het pallet steken.  

 •  Pallet tussen L120 x B100 x H200 en L240 x B100 

Voor pallets binnen de Benelux geldt een 100% toeslag per pallet. Buiten de Benelux geldt het gemiddelde pallettarief van de zending als basis voor de toeslag. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro's. Zorg dus dat je voor alle internationale zendingen ruim binnen de maximale afmetingen blijft. 

Neem de verzendvoorwaarden goed door, om bovenstaande toeslagen te voorkomen. Zorg dat je ruim binnen de toegestane afmetingen blijft en selecteer het juiste netwerk voor jouw pakket. Klik op de button voor de voorwaarden van DHL: 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben over toeslagen, neem dan gerust contact met ons op!  

Did this answer your question?